Unieke samenwerking stimuleert leescultuur op Stedelijk Dalton Lyceum

Het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht (vmbo-locatie) zet een belangrijke stap in de bevordering van leesplezier en taalvaardigheid. In samenwerking met de Rotterdamse leesbevorderingsorganisatie Passionate Bulkboek wordt er gewerkt aan een duurzaam leesklimaat op school. Deze unieke samenwerking richt zich op zowel leerlingen als docenten en biedt diverse programma’s en ondersteuning om het leesplezier te vergroten.

Waarom deze samenwerking?
Veel leerlingen op het Stedelijk Dalton Lyceum kampen met een lage leesvaardigheid, een probleem dat landelijk speelt en de afgelopen jaren is verslechterd (NOS). De onderwijsinspectie benadrukt het belang van structurele aandacht voor taalvaardigheid en leesplezier. Door deze samenwerking kiest de school voor een brede, duurzame aanpak om lezen aantrekkelijker te maken en de taalvaardigheid te verbeteren.

Aanpak: van leesprogramma’s tot docentenondersteuning
Om de leescultuur op school te versterken, worden verschillende initiatieven uitgerold:

  • Leesbevorderingsprogramma’s
    Uw leerlingen doen mee aan de verhalenwedstrijd Er Was Eens en een deel van hen bezoekt de Dag van de Jonge Jury.
  • Trainingen voor docenten
    Alle docenten volgen een training over leesplezier in het vmbo. Later in het jaar kunnen zij een verdiepende training kiezen, zoals leesbevordering in de internationale schakelklas, waarin veel leerlingen van de school zitten.
  • Ondersteuning door een leesadviseur
    Een vaste leesadviseur van Passionate Bulkboek fungeert als aanspreekpunt en bezoekt de school maandelijks om docenten te begeleiden en ondersteunen.
  • Samenwerking met bibliotheek AanZet Dordrecht
    De bibliotheek draagt bij door een collectie boeken aan te leveren en een leesconsulent beschikbaar te stellen.

Eerste successen en positieve reacties
Tijdens de eerste trainingsdag werden docenten al geïnspireerd door de impact van lezen. Eén docent besefte hoe belangrijk voorlezen is voor de woordenschatontwikkeling: “Ik hou zelf niet zo van lezen, maar ik ben nu extra blij dat ik mijn kinderen veel voorlees. Het maakt zo’n verschil.” Zelfs aanvankelijk sceptische docenten raakten overtuigd en ontdekten zelf boeken die hen aanspraken.

Door deze aanpak worden docenten gemotiveerd en krijgen ze de juiste middelen om een leescultuur te integreren binnen de school. Dit enthousiasme straalt uiteindelijk ook af op de leerlingen, die zo het plezier en de waarde van lezen kunnen ontdekken.

Wilt u ook werken aan een sterkere leescultuur op school? Onze adviseurs helpen u graag! Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

Neem contact met ons op

Nieuws