Historie

Na enkele jaren al intensief samen te hebben gewerkt werd als resultaat van een fusie tussen het Rotterdamse Passionate en Amsterdamse Bulkboeks Dag van de Literatuur, op 12 december 2008 Passionate Bulkboek gesticht.

Bulkboeks Dag van de Literatuur werd op 14 oktober 1988 opgericht met als doel ‘het organiseren van een jaarlijkse Bulkboeks Dag van de Literatuur en alle overige activiteiten die kunnen strekken tot het kennis nemen van literatuur onder scholieren’. Deze stichting ontstond als parallelle rechtsvorm van de uitgave van het periodiek BulkBoek, dat door een besloten vennootschap werd uitgegeven. BulkBoek, literatuur in tijdschriftvorm, werd begin jaren ’70 van de vorige eeuw gestart door Patty Voorsmit en Theo Knippenberg, waarbij de laatste echter korte tijd bij de uitgave betrokken was. Het blad voorzag met haar heruitgaven van literaire werken, specials rondom auteurs en themanummers aan de behoefte binnen het voortgezet onderwijs aan betaalbare literaire werken. Door deze in krantvorm te drukken werden er kosten bespaard en konden er massaoplagen bereikt worden. Na de opkomst van de pocket, andere goedkope uitgaven en veranderingen in het literatuuronderwijs staakte Patty Voorsmit eind jaren ’90 de uitgave van Bulkboek.

Passionate werd op 3 november 1995 opgericht met als doel ‘het bevorderen van het literaire klimaat in Nederland in het algemeen en in Rotterdam en omstreken in het bijzonder’. Op dat moment was de uitgave van het gelijknamige tijdschrift de enige activiteit. In 1997 zag het Geen Daden Maar Woorden Festival het licht. Dit literaire festival – dat tot en met 2019 jaarlijks georganiseerd werd – trakteerde steevast tal van bezoekers op een mix van literatuur, muziek, poëzie en spoken word. In 1998 verwierf de organisatie een eigen kantoor, waarvandaan tot op de dag van vandaag de verdere groei gerealiseerd wordt. Zo ontwikkelt Write Now! zich vanaf 2000 tot dé literaire talentenjacht in het Nederlandse taalgebied.

Passionate Bulkboek is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke speler op het gebied van leesbevordering en literair-educatieve innovatie. Het accent is steeds meer op het aanbod voor het onderwijs komen te liggen, waarbij nieuwe activiteiten als Er Was Eens en Pabo Leest! zijn geïntroduceerd. Dit naast de continuering van de merknamen waarover de organisatie beschikt.

Passionate Bulkboek beschikt over een professioneel team van medewerkers, dat een evenwicht vormt tussen specialisten en generalisten enerzijds en ervaren en jonge krachten anderzijds. Het team wordt ondersteund door gemiddeld zo’n vijf stagiairs en krijgt hulp van tientallen vrijwilligers bij de uitvoering van evenementen.