Schooljaar 2023-2024

In het schooljaar 2023-2024 bieden we de onderstaande leesbevorderende programma’s aan.

Logo Er Was Eens - Passionate BulkboekEr Was Eens

12 t/m 16 jaar
Vmbo en mbo

Er Was Eens laat , vmbo-leerlingen en mbo-studenten op een actieve manier kennismaken met (jeugd)literatuur. Leerlingen lezen met elkaar een boek dat aansluit op hun belevingswereld. Het boek dient als inspiratiebron voor hun eigen verhaal.

 

Meer info

Logo Jonge Jury - Passionate Bulkboek  Jonge Jury

12 t/m 15 jaar
Onderbouw vmbo, havo, vwo

De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en het mooiste boek te kiezen. De auteur van het boek met de meeste stemmen wint uiteindelijk de Prijs van de Jonge Jury, die wordt uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury.

 

Meer info

Logo De Inktaap - Passionate BulkboekDe Inktaap

15 t/m 19 jaar
Bovenbouw havo, vwo

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van Nederland, waarvoor leerlingen de winnaars van de Libris Literatuur Prijs, BNG Bank Literatuurprijs en Boekenbon Literatuurprijs lezen. Ze beoordelen de boeken, gaan met elkaar in discussie en kiezen gezamenlijk één winnaar.

 

Meer info

Inspiratiesessie voor docenten

Samen lezers maken, dat is wat wij graag met u willen bereiken. Naast onze leesbevorderende programma’s hebben we voor docenten verdieping op het gebied van leesbevordering. Zo geven we op het vo en het mbo praktische inspiratiesessies over onderwerpen als vrij lezen, de zoektocht naar het juiste boek en vakoverstijgend lezen.

De sessie kan goed worden ingezet tijdens een studie- of teamdag om het belang van lezen te onderstrepen.

Voor docenten in het vmbo en het mbo die met leesplezier aan de slag willen, hebben we ook uitgebreide trainingen: Leesplezier in het vmbo en Leesplezier in het mbo.

Meer over de inspiratiesessie

Onze programma’s

Met onze programma’s richten we ons voornamelijk op leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Bekijk al onze programma’s.

Logo Dag van de Literatuur png Dag van de Literatuur

15 t/m 19 jaar
Bovenbouw havo, vwo

De Dag van de Literatuur is een tweejaarlijks literatuurfestival voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs in de Doelen in Rotterdam. De eerstvolgende editie vindt plaats op 20 maart 2025.

Het festival wordt sinds 1989 georganiseerd en is uitgegroeid tot één van de belangrijkste eendaagse literaire evenementen in Nederland. Elke editie trekt zo’n vijfduizend bezoekers. Een groot aantal prominente en opkomende auteurs uit het Nederlands taalgebied zijn aanwezig. 

 

Factsheet Naar de website Naar de webshop

Logo Anna Blaman Prijs png Anna Blaman Prijs

15 t/m 18 jaar
Bovenbouw havo, vwo

De Anna Blaman Prijs wordt driejaarlijks toegekend aan de auteur die met zijn of haar oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan de kwaliteit van het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken. De laureaat bezoekt in de maanden voorafgaand aan de prijsuitreiking klassen uit het voortgezet onderwijs, waardoor Rotterdamse scholieren kennismaken met zijn of haar werk.

Raoul de Jong is de meest recente laureaat van de Anna Blaman Prijs. De prijs werd op 2 december 2022 overhandigd in aanwezigheid van de burgemeester. De eerstvolgende Anna Blaman Prijs wordt uitgereikt in 2025.

Naar de website

Logo Dag van het Literatuuronderwijs Dag van het Literatuuronderwijs

Eerste- en tweedegraadsdocenten, mediathecarissen, onderwijsprofessionals
Vmbo, havo, vwo, wo, mbo, hbo

De Dag van het Literatuuronderwijs is hét eendaagse symposium waar elke twee jaar docenten, schrijvers, letterkundigen, wetenschappers in educatie en media- en bibliothecarissen elkaar ontmoeten met een gezamenlijk doel: kennis vergaren en delen rond actuele thema’s in het literatuuronderwijs. De eerstvolgende editie vindt plaats op 5 november 2024.

Naar de website

Logo Pabo Leest! -Passionate Bulkboek Pabo Leest!

Pabo-studenten, leesconsulenten Pabo

Met het stimuleren van (voor)leesplezier kan niet vroeg genoeg begonnen worden: wil er plezier in (vrij) lezen ontstaan, dan begint dit al in het primair onderwijs. Tijdens het symposium Pabo Leest! worden studenten van pabo-opleidingen geïnformeerd én geïnspireerd over hoe het (voor)leesplezier in het basisonderwijs bevorderd kan worden. Het programma bestaat uit lezingen en workshops, waar de studenten kennis en ideeën opdoen om toe te passen in hun (toekomstige) lessen. De eerstvolgende editie vindt plaats in 2024.

Naar de website

Logo Write Now! - Passionate Bulkboek Write Now!

15 t/m 24 jaar

Write Now! is dé schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar. De vorm van de inzending is vrij, want alle genres zijn toegestaan.  De eersteprijswinnaar gaat door naar de grote finale, evenals vijf tweede- en/of derdeprijswinnaars die zich plaatsen met een wildcard.

Deelname aan de wedstrijd is gratis. De inzendingen worden verdeeld over vijf regionale voorronden, die in het najaar worden gehouden in Nederland en Vlaanderen. De finale vindt 18 december 2022 plaats in Rotterdam.

Naar de website

Logo Nationale Mediatheek Trofee - Passionate Bulkboek  Nationale Mediatheek Trofee

Leerlingen, docenten, mediathecarissen
Vmbo, havo, vwo

De Nationale Mediatheek Trofee is een prijs die leerlingen, docenten en mediathecarissen op scholen in het voortgezet onderwijs prikkelt om na te denken over de leesomgeving bij hun op school.

Leerlingen, mediathecarissen en docenten kunnen hun mediatheek opgeven via de website van het project. Ook is het mogelijk om de mediathecaris op te geven voor de Mediathecaris van het Jaar.

Naar de website

Leesbevordering en advies

Met meer dan 25 jaar ervaring in het organiseren van leesbevorderende programma’s en spectaculaire evenementen op het gebied van literatuuronderwijs, denken wij graag met u mee hoe een rijke leescultuur te creëren. Onze adviseurs kunnen, op basis van uw behoeften, een advies op maat uitbrengen. Daarnaast hebben we een breed aanbod aan leesbevorderende programma’s.

Meer over leesbevordering en advies

Contact

Heeft u specifieke vragen? Of ontvangt u graag meer informatie over onze leesbevorderende programma’s of bijscholingsmogelijkheden? Neem dan contact op met ons.

Naar contactgegevens