3.500 leerlingen maken succes van Dag van de Literatuur 2023

De achttiende editie van de Dag van de Literatuur is officieel geopend door staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu. In een vraaggesprek met presentator Özcan Akyol benadrukt zij het belang van lezen: ‘Lezen is de beste investering in jezelf: je leert beter praten, scherper denken, je prikkelt je fantasie en je leert jezelf kennen. Je gaat er je leven lang plezier van hebben.

Vervolgens namen Adriaan van Dis, gast van het eerste uur, en nieuwkomer Suzanne Krijger het, onder luid applaus van de jongeren, tegen elkaar op in een poetry slam. Daarin daagden ze elkaar, al improviserend, uit over actuele onderwerpen, zoals het gebruik en de afleiding van social media, prestatiedruk en gendergelijkheid. Van Dis: ‘Je moet je harnassen en je moet je energie kwijt. Dat doe je door een stapje terug te doen. Dat doe je door het lezen van een boek.’

Leerlingen staan in de rij voor auteurs

Voor de achttiende editie van de Dag van de Literatuur zijn bijna 3.500 jongeren uit het hele land afgereisd naar Rotterdam. Daar wacht hen ontmoetingen, gesprekken en interviews met 29 verschillende auteurs: van dichters tot schrijvers, van jong tot oud en van aanstormend tot prominent.

Na afloop van programmaonderdelen en tijdens signeersessies vormen de leerlingen lange rijen voor de auteurs: er worden selfies genomen, vragen gesteld en boeken gesigneerd. Zo zette Connie Palmen een handtekening op het voorhoofd van een leerling en kon Splinter Chabot zijn geluk niet op: ‘Je loopt door de gangen en ziet leerlingen boeken kopen en laten signeren, terwijl je nu juist zoveel hoort dat jongeren te weinig lezen – hier wordt de fantasie gevierd. Vorige week was het Boekenweek, maar dit is waar het om gaat: dat jongeren geënthousiasmeerd raken en met een grote glimlach heen en weer rennen om schrijvers te ontmoeten.’

Deel deze pagina:

Nieuws