Mbo-docenten in Alkmaar van start met leesplezier

Op woensdag 24 april stond deel twee van de training Leesplezier in het mbo op de planning op het ROC Horizon College in Alkmaar. Een team van gedreven docenten stond die middag te trappelen om meer informatie, tips, lessuggesties en handvatten te krijgen om betekenisvol met leesonderwijs aan de slag te gaan. Onze Adviseur Leesbevordering Sarah Pronk verzorgde de training en schreef daarover deze blog:

Op locatie word ik warm onthaald door de leesconsulent van de plaatselijke bibliotheek, die met deze mbo-school samenwerkt. Terwijl we naar het lokaal lopen, praten we honderduit over leesplezier en leesbevordering. Kort daarna stappen de eerste docenten Nederlands binnen. Ze bestuderen de thematafel vol spannende boeken aandachtig, we maken een praatje over de inhoud van de training en hoe het eerste deel van de training is verlopen.

Om half 2 zitten alle deelnemers klaar voor hun tweede middag vol lees- en lesinspiratie! Voorafgaand aan de training hebben ze het boek 67 seconden van auteur Jason Reynolds gelezen. Dit boek bespreken we aan de hand van diverse verwerkingsopdrachten, waaronder de Vertel eens-aanpak van Aidan Chambers. De meningen over het boek blijken verdeeld te zijn, wat het gesprek extra leuk maakt. De meeste docenten vinden het een prachtig verhaal. Er is zelfs een docent die zichzelf als moeilijke lezer omschrijft en tóch enthousiast is over het boek! Andere docenten hebben niets met de vorm van het verhaal – het is een versroman. We bespreken de personages en (spoiler alert!) natuurlijk het spannende einde: wat zou het hoofdpersonage doen?

De rest van de middag besteden we aandacht aan, onder andere, creatief schrijven, het opdoen van boekentips en vakoverstijgend lezen. Na afloop lopen de docenten stralend de deur uit en hoor ik ze nog uitgelaten napraten over de behandelde stof en de boekentips. Tevreden rijd ik terug naar Rotterdam!


Onze training over leesplezier volgen?

Wilt u aan de slag met lezen en leesplezier in de les, maar weet u niet goed waar te beginnen? We bieden inspiratiesessies en trainingen aan voor het vo en mbo – beide zijn incompany bij ons te boeken.

Meer informatie en aanmelden:

Leesbevordering en advies


Contact

Maakt u liever een afspraak of heeft u een specifieke vraag over leesbevordering in het vo of mbo? Neem contact op met een van onze adviseurs:

Naar contactgegevens

Deel deze pagina:

Nieuws