Een jaar vol jonge (door)lezers: terugblik op 2023

Een jaar vol jonge (door)lezers zagen we in 2023. Met de uitvoering van vijf goedbezochte evenementen én talloze uitverkochte docententrainingen en inspiratiesessies in het vo en het mbo, maakten we inzichtelijk hoe verrijkend en waardevol lezen is. Tijdens deze ontmoetingen spatte het enthousiasme van u en uw leerlingen en studenten eraf. Van jongeren die star struck om Splinter Chabot heen draalden tot voorhoofden die gesigneerd werden door Connie Palmen.

Dat jullie, van Terneuzen tot Leeuwarden en van Maastricht tot Den Helder, deelnamen om het plezier van lezen te beleven, dat máákt ons jaar en daar danken we jullie voor!

Dag van de Literatuur, 23 maart 2023. Foto: Marco De Swart

Leesfeest voor de bovenbouw

Ons jaar startte met de honderden bovenbouwleerlingen die meelazen voor de literaire jongerenprijs De Inktaap. Tijdens de Slotdag op 14 februari bekroonden zij Vaders die rouwen van Carmien Michels met De Inktaap-trofee.

Een maand later vulde de Doelen in Rotterdam zich met duizenden bovenbouwleerlingen, en voor het eerst ook met mbo-studenten, voor de Dag van de Literatuur – het grootste literaire evenement voor jongeren. Daar ontmoetten ze prominente en opkomende auteurs, leerden ze meer over poëzie, korte verhalen en spoken word én zagen zij Adriaan van Dis battlen met Suzanne Krijger.

Lezen, stemmen, vieren in de onderbouw

Vervolgens riepen we onderbouwleerlingen op om te stemmen op hun favoriete jeugdboek. Duizenden brachten online hun stem uit voor de Prijs van de Jonge Jury 2023. Op 7 juni kwamen zij samen in Utrecht, waar de prijs werd uitgereikt aan Cis Meijer voor haar jeugdthriller Game on.

Het (v)mbo leest en schrijft

Finale Er Was Eens 2023 bij Vonk Heerhugowaard
Er Was Eens vmbo 2023. Foto: Rosa Quist

Tijdens de Er Was Eens mbo-finale op 14 juni in Theater Zuidplein in Rotterdam pitchten de finalisten van het lees- en schrijfprogramma hun verhaal voor de vakjury. De titel ‘Winnaar Er Was Eens mbo 2023’ ging naar Lorena van Dam voor haar ontroerende pitch én prachtige verhaal Lena en de Schaduw. Niet veel later werd in Noord-Holland feest gevierd op de school Vonk. Klas 3D won de vmbo-editie van Er Was Eens. Na een optreden van spoken word-artiest Tyler Koudijzer droegen de jonge schrijvers hun verhaal Nex voor aan de hele school. We stuurden voor beide edities duizenden verhalenbundels op met daarin alle ingezonden verhalen van dit jaar.

Trainingen en inspiratiesessies

In de zomervakantie was het even tijd voor rust, maar zeker niet voor stilzitten. We ontwikkelden onze training Leesplezier in het mbo door naar een variant voor het vmbo, Leesplezier in het vmbo– die vanaf 2024 wordt gegeven. De training voor het mbo gaven we afgelopen schooljaar meerdere keren, net als de inspiratiesessies over onderwerpen als vrij lezen, lezen op maat en leesplezier.

Dag van het Literatuuronderwijs 2022. Foto: Marco De Swart

Schoolbezoeken, gastlessen en de Leestips

Ook maakten we ons startklaar voor de 2024-edities van De Inktaap, de Jonge Jury en Er Was Eens (v)mbo, die inmiddels in volle gang zijn. Zo reisde het team van De Inktaap dit najaar het land door om mee te kijken met de klassenjury’s van deelnemende scholen en was het team van Er Was Eens druk met gastlessen inplannen. Als kers op de taart hebben de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap nét hun Leestips bekendgemaakt.

Hoe gaat 2024 eruit zien?

Deel deze pagina:

Nieuws