3500 leerlingen op Dag van Literatuur 2023

De achttiende editie van de Dag van de Literatuur is officieel geopend door staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu. In een gesprek met Özcan Akyol benadrukt ze het belang van lezen: ‘Het is de beste investering in jezelf; je leert beter praten, scherper denken, prikkelt je fantasie en leert jezelf kennen.’ Iets waar je je leven lang plezier van hebt.

Poetry slam

Adriaan van Dis en nieuwkomer Suzanne Krijger namen het in een poetry slam tegen elkaar op onder luid applaus van de jongeren. Ze daagden elkaar improviserend uit over actuele onderwerpen zoals social media, prestatiedruk en gendergelijkheid. Van Dis: ‘Je moet je harnassen en je moet je energie kwijt. Dat doe je door een stapje terug te doen. Dat doe je door het lezen van een boek.’

Leerlingen staan in de rij voor auteurs

Voor de achttiende editie van de Dag van de Literatuur zijn bijna 3.500 jongeren uit heel Nederland afgereisd naar Rotterdam. Ze wachten op ontmoetingen, gesprekken en interviews met 29 diverse auteurs, van jong talent tot ervaren schrijvers.

Na programmaonderdelen en tijdens signeersessies vormen auteurs lange rijen voor leerlingen, waar ze selfies nemen, vragen beantwoorden en boeken signeren. Zo zette Connie Palmen een handtekening op het voorhoofd van een leerling en kon Splinter Chabot zijn geluk niet op: ‘Je loopt door de gangen en ziet leerlingen boeken kopen en laten signeren, terwijl je nu juist zoveel hoort dat jongeren te weinig lezen – hier wordt de fantasie gevierd. Vorige week was het Boekenweek, maar waar het echt om gaat, is dat jongeren geënthousiasmeerd raken en met een grote glimlach heen en weer rennen om schrijvers te ontmoeten.

Deel deze pagina:

Nieuws