Twintigste editie Write Now! krijgt internationaal tintje

Al twintig jaar lang zoekt schrijfwedstrijd Write Now! naar jong schrijftalent. Tot 1 april sturen jongeren van 15 tot en met 24 jaar hun teksten in om de finale te bereiken en hun kans op doorbraak te vergroten. Deze editie krijgt bovendien een internationaal tintje: niet alleen zijn Nederlandse en Vlaamse jongeren welkom als deelnemer, ook wordt talent uit de rest van de wereld aangespoord om een Nederlandstalige tekst in te sturen.

Meedoen
Write Now! is de grootste wedstrijd voor jong schrijftalent van 15 tot en met 24 jaar. Alle genres – proza, poëzie, scenario’s, geschreven spoken word, song- of rapteksten – zijn toegestaan, zolang de tekst maar Nederlandstalig is. Insturen kan tot 1 april 2020 via writenow.nu.

Voorronden en finale
Na de deadline worden de deelnemers ingedeeld bij tien regionale voorronden in Nederland en Vlaanderen, die in april en mei plaatsvinden. Bij de elfde voorronde – Write Now! Wereldwijd – wordt het talent ingedeeld dat buiten deze landsgrenzen woont. De bekendmaking van de winnaars van deze voorronde vindt plaats op de website.
Wie een van de voorronden wint, verwerft bovendien een plek in de finale op 28 juni in Rotterdam. Naast de winnaars van de voorronden plaatsen bovendien vier tweede- en/of derdeprijswinnaars zich met een wildcard voor de finale.

Prijzenpakket
Per voorronde zijn er drie prijzen te vergeven: € 250,-, € 125,- of € 75,- aan boekenbonnen. In het geval van Write Now! Wereldwijd bestaan de prijzen uit boekenpakketten en ontvangt de eersteprijswinnaar een ticket naar Nederland, dat gesponsord wordt door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek.
De hoofdprijs van Write Now! 2020 bestaat uit een MacBook, deelname aan de Lage Landen Schrijfweek, publicaties op Hebban.nl en in VakTaal, een abonnement op poëzietijdschrift Awater, en optredens bij Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt Festival. De tweedeprijswinnaar ontvangt een iPad en de derdeprijswinnaar een boekenpakket, beide ter beschikking gesteld door Libris Boekhandels. De tweede en derde prijs bestaan verder respectievelijk uit een redactiedag van Tilt en een coachingsgesprek met redacteur Bertram Mourits.

Talentontwikkeling
Write Now! zet in op talentontwikkeling en organiseert schrijfworkshops met jonge auteurs en dichters op de avond van de prijsuitreikingen. Daarnaast slaat de schrijfwedstrijd de handen ineen met diverse bibliotheken om voorafgaand aan de deadline de potentiële deelnemers schrijfhulp te bieden in de vorm van workshops in diverse genres.

Successen
Deelnemers en winnaars van Write Now! worden geregeld opgemerkt door landelijke uitgeverijen en programmeurs van literaire evenementen. De wedstrijd bracht auteurs voort als Marijn Sikken, Lize Spit, Maartje Wortel en Niña Weijers, van wie de boeken de afgelopen jaren allen een plek innamen op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Bekijk de Wall of Fame op writenow.nu voor een overzicht van alle succesvolle oud-winnaars.

Deel deze pagina:

Nieuws