Programma bekend van Dag van de Literatuur 2023

Het programma voor de Dag van de Literatuur 2023 is bekend. Tijdens dit tweejaarlijkse literatuurfestival, dat plaatsvindt in de Doelen in Rotterdam, gaan jongeren in gesprek met bekende Nederlandse auteurs. Zo verandert een auteur van slechts een naam op de leeslijst in een aanspreekbaar persoon, die op deze dag de interesse voor literatuur aanwakkert bij de bezoekende leerlingen.

Het programma

Tijdens de achttiende editie van de Dag van de Literatuur komen bijna 3.000 leerlingen met docenten en begeleiders naar de Doelen in Rotterdam. Tijdens dit evenement stellen leerlingen vragen aan auteurs, luisteren ze naar voordrachten, volgen ze literaire workshops en kunnen ze hun favoriete boek laten signeren. Na een optreden van Europees- en wereldkampioene breakdance India Sardjoe en haar groep Heavy Hitters wordt de dag geopend door staatssecretaris voor Cultuur en Media (OCW) Gunay Uslu. Adriaan van Dis en Suzanne Krijger nemen het daarna tegen elkaar op in een poetry slam. Maar liefst 29 auteurs zullen aanwezig zijn op de Dag van de Literatuur. Onder deze auteurs zijn oude bekenden als Arthur Japin, Ronald Giphart, Manon Uphoff, Abdelkader Benali en Ester Naomi Perquin en nieuwe gezichten, waaronder Sholeh Rezazadeh, Splinter Chabot, Carmien Michels, Gershwin Bonevacia en Joost Oomen.

Het belang van lezen

Het lezen van literatuur zal altijd de kern zijn van literatuuronderwijs. Maar een bezoek aan de Dag van de Literatuur kan ook bij de minder gemotiveerde leerling een interesse in literatuur aanwakkeren. Adriaan van Dis, die al ruim 20 jaar in gesprek gaat met leerlingen tijdens de Dag van de Literatuur, noemt het “Een kopreis van jewelste”. Hij stelt dat de mogelijkheid om te luisteren naar schrijvers en dichters leerlingen niet per se betere mensen maakt, maar ze wel leert zich te verplaatsen in dingen die vreemd, lastig of ongemakkelijk zijn. “Wie de literatuur toelaat in zijn leven harnast zich voor de toekomst.”

Bekijk het programma

Deel deze pagina:

Nieuws