Raoul de Jong laureaat Anna Blaman Prijs 2022

De Anna Blaman Prijs 2022 is toegekend aan schrijver Raoul de Jong, zo heeft organisator Passionate Bulkboek bekend gemaakt. De literaire prijs voor de regio Rotterdam, die bestaat uit een bokaal en een geldprijs van € 15.000–, wordt om de drie jaar uitgereikt aan een schrijver die met zijn of haar oeuvre een bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van het literaire klimaat in de regio. ‘Net als Anna Blaman in haar tijd, maakt Raoul de Jong zich op vele fronten cultureel-maatschappelijk en journalistiek verdienstelijk; en misschien delen Blaman en De Jong meer dan we hadden kunnen vermoeden een persoonlijke verbondenheid met de vertrapte overlever, de eenzame strijder die niet wijkt.’, aldus de jury.

Laureaat
De Rotterdammer Raoul de Jong (1984) publiceerde tot zover acht boeken. Als jongste laureaat ooit ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. De grootsheid van het Al werd onderscheiden met Het Beste Rotterdamse Boek en stond op de shortlist voor de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, verschenen in 2020, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. Daarnaast schrijft De Jong voor theater en toneel en zet hij zich journalistiek in voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad.

Jury

De jury van de Anna Blaman Prijs 2022 wordt voorgezeten door Carlos Goncalves, voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarnaast hebben Hasna El Maroudi (columnist NRC Media en freelancejournalist), Jet Sol (presentatrice literaire programma’s en host diverse podcasts), Anna van Strien-Windgassen (bestuurslid Passionate Bulkboek) en Edward van de Vendel (laureaat Anna Blaman Prijs 2019) zitting in de jury.

De prijsuitreiking

Op vrijdag 2 december 2022 wordt de Anna Blaman Prijs uitgereikt aan de laureaat door burgemeester Aboutaleb. De prijsuitreiking vindt plaats in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam in het gezelschap van genodigden en een aantal Rotterdamse scholieren en docenten.

Na de uitreiking zal De Jong namelijk het educatief traject, bijbehorend bij de Anna Blaman Prijs, ingaan en scholen in het voortgezet onderwijs in Rotterdam bezoeken om zo het lezen onder jongeren te bevorderen. Hiermee maakt hij zich sterk voor het doel van Passionate Bulkboek: samen lezers maken.

Over de Anna Blaman Prijs

In 1965 werd de Anna Blaman Prijs ingesteld door het Anjerfonds, het toenmalige Prins Bernhard Cultuurfonds. Een jaar later werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan auteur Adriaan van der Veen. In 2015 nam Passionate Bulkboek de prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds over. De literaire prijs kan door haar roemrijke laureaten als het literaire geheugen van de stad en regio worden gezien.

Andere laureaten zijn o.a. Bob den Uyl (1968), Cornelis Bastiaan Vaandrager (1981), Jules Deelder (1988), Anne Vegter (2004) en Sanneke van Hassel (2013). In 2019 ontving jeugdauteur Edward van de Vendel de prijs.

Deel deze pagina:

Nieuws