Anna Blaman Prijs 2019 toegekend aan Edward van de Vendel

De Anna Blaman Prijs 2019 is toegekend aan schrijver Edward van de Vendel. Deze prijs wordt driejaarlijks vergeven aan een auteur die met diens oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan de kwaliteit van het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken. De Anna Blaman Prijs is sinds 2015 in handen van Passionate Bulkboek. ‘Zo overtuigend, ontroerend en doordacht schrijven en het eruit laten zien alsof je het toevallig even uit je mouw hebt geschud: dat kan alleen een literair zwaargewicht,’ aldus de jury.

De jury

De jury bestond uit juryvoorzitter Peter van Heemst (voormalig gemeenteraadslid Rotterdam, politiek analist Vers Beton), Ester Naomi Perquin (voormalig Dichter des Vaderlands), Vinod Singh (Rotterdamse cultuurprofessional), Feline Streekstra (Poetry International) en ook Yasmina Werlich (Passionate Bulkboek).

Rotterdamse prijs

Omdat de Anna Blaman Prijs een Rotterdamse prijs is, hierdoor is de relatie van de laureaat en zijn werk tot de stad een onmisbare factor is voor de toekenning door de jury: ‘Rotterdam is (…) [e]en plek voor doeners, denkers en dromers, (…) waar alles voortdurend in beweging lijkt. (…) Precies die energie zagen we terug in het oeuvre van Edward van den Vendel, (…) een auteur die de Rotterdamse aard volkomen recht doet.’ Lees hier het volledige juryrapport.

Overhandiging

De prijs bestaat ten eerste uit een bokaal en een geldprijs van €10.000. Ten tweede vindt de overhandiging van de Anna Blaman Prijs  plaats op 29 november 2019. Tot de uitreiking bezoekt Van de Vendel Rotterdamse scholen en zo het literair erfgoed verspreiden onder jongeren.

Deel deze pagina:

Nieuws