Ontdek geweldige leesplekken buitenshuis

Gaat u deze zomervakantie eens goed in de (jeugd)literatuur duiken? Dan hebben wij voor u zeven geweldige leesplekken door het hele land uitgezocht. Ga op avontuur en lees een boek buitenshuis! Deel deze tips ook met uw leerlingen of studenten en vraag waar zij van de zomer het liefst lezen.

Het Park in Rotterdam, Zuid-Holland
Het Park in Rotterdam ligt aan de rivier de Nieuwe Maas. Het Park is het grootste groene rijksmonument van de stad, waarin onder andere de iconische Euromast staat. In het Park zijn verschillende wegen te bewandelen: kies een mooie route en zetel u op een van de vele bankjes in het groen of aan het water.

Boekhandel Dominicanen in Maastricht, Limburg
Er is een boekenwalhalla gevestigd in de 13-eeuwse Dominicanenkerk in Maastricht. Dit is de eerste gotische kerk in de Lage Landen, die eerder al diende als een depot voor de stad, concertzaal, autoshowroom, slachthuis, slangenhuis, bokstempel, fietsenstalling en (kinder)carnavalstempel.

Vanaf 2006 kreeg de Dominicanenkerk zijn nieuwe bestemming als kwaliteitsboekhandel. Sindsdien bevindt zich er een monumentale inloopboekenkast, waar bezoekers naar de bovenste verdieping van deze ‘stalen boekenflat’ kunnen klimmen. Beklim de literatuurtempel, ontdek nieuwe boeken en lees in dit bijzondere pand.

Boekhandel Boekdomicanen in Maastricht. Foto bron: maastricht.mustee.today/nr5boekhandel

De Ooijpolder in Nijmegen, Gelderland
De Ooijpolder is gelegen aan de rivier de Waal bij Nijmegen. Dit natuurgebied kent veel afwisseling: loop langs de strandjes, meertjes, dijkhuisjes, lanen, weiden en bossen en maak kans op een ontmoeting met bijzondere dieren. Zo kunt u dit gebied konikpaarden, Gallowayrunderen en misschien zelfs bevers en otters treffen. Sla uw boek open bij een van de strandjes aan het water en geniet van een van de oudste steden van Nederland!

De Ooijpolder in Nijmegen. (c) Corno van Berg. Bron: droomplekken.nl/nederland/ooijpolder

Café Bookstor in Den Haag, Zuid-Holland
Bookstor in Den Haag is een boekhandel, woonkamer, lunchroom en monument ineen! Deze winkel verkoopt al ruim honderd jaar boeken en organiseert culturele activiteiten zoals fietstours en poëzieavonden. De plek heeft een rustige sfeer, waar u op de bank of in de tuin onder het genot van een stuk taart uw boek kunt lezen.

Daarnaast hebben meerdere steden een boekcafé. Leuke voorbeelden zijn Café Donner in Rotterdam, De Utrechtse Boekenbar, Gianotten Mutsaers in Tilburg, Arnhems Boeken Café (ABC) Libertas en Literair Café “De Graanrepubliek” in Groningen.

Café Bookstor in Den Haag. Bron: https://www.thehaguesfinest.com/verhaal/bookstor-get-cosy-with-books-and-coffee

De Stille Kern van het Horsterwold in Zeewolde, Flevoland
De Stille Kern is 900 hectare groot en de stilste plek van het Horsterwold, een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. In dit bos lopen reeën, wilde paarden, damherten en vossen vrij rond. Hier mag u écht op avontuur, want u mag buiten de gebaande paden treden. Op de achtergrond is het vredige gezang van vogels te horen en het ontspannende geluid van de wind die door de bladeren waait. Voor de natuurvrienden onder ons: hier moet u zijn!

De Stille Kern van het Horsterwold in Zeewolde, Flevoland. Bron: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/horsterwold/over-het-horsterwold

De Doelen Studio in Rotterdam, Zuid-Holland
Het vernieuwde de Doelen Studio aan het Kruisplein is dé plek voor borrels, snacks, jamsessies, dj’s, feestjes, dansworkshops, open podia, try-outs, album presentaties en nog veel meer. Dit is het kleinste, eigenwijze muziekpodium van de Doelen met wekelijks gratis programmering. Daarnaast biedt deze creatieve ruimte ook inspiratie om te lezen met een beetje geroezemoes op de achtergrond.

Bron: de Doelen / Studio Pim Top

Het Meijendelse strand in Wassenaar, Zuid-Holland
Ten noorden van het meestal toeristische en drukke Scheveningen ligt het kalme en uitgestrekte duin- en natuurgebied Meijendel. Het gebied beslaat zo’n 20.000 hectare en vormt samen met het Hollands Duin het grootste duingebied van Zuid-Holland.

Het natuurgebied en het Meijendelse strand zijn niet bereikbaar met de auto, alleen met de fiets of te voet. Hierdoor is het stuk rustiger dan in de omringende duingebieden. Strandtenten zijn in geen velden of wegen te bekennen, dus breng behalve een boek ook een fles water en wat lekkers voor uzelf mee. Op dit serene strand bekruipt u zomaar het gevoel dat u op een onbewoond eiland bent beland. Voel u vrij om hierbij uw eigen verhaal te verzinnen!

Bron: denhaag.com/nl/meijendel

 

 

 

Deel deze pagina:

Nieuws