Markland College wint Nationale Mediatheek Trofee 2019

De Nationale Mediatheek Trofee 2019 is gewonnen door het Markland College uit Oudenbosch. De jury roemt de sfeervolle mediatheek om de actieve blik naar buiten, het inspelen op de behoeftes van de leerlingen en ook de goede leescultuur. De tweede prijs gaat naar het Alfa College Kluiverboom uit Groningen en de derde prijs is voor het Johannes Fontanus College uit Barneveld. Ook werd Henk Pater van het Van Lodenstein College uit Amersfoort uitgeroepen tot Mediathecaris van het Jaar. Alle prijzen werden op 2 oktober uitgereikt door auteur Margje Woodrow tijdens de Internationale Dag van de Schoolbibliotheek.

Om meer jongeren aan het lezen te krijgen zijn boeken en een aantrekkelijke leesomgeving onmisbaar. De Nationale Mediatheek Trofee sluit dus aan op het gedachtegoed van jeugdboekenauteur Aiden Chambers. De Trofee brengt dus het belang van een goede leesomgeving onder de aandacht bij mediathecarissen, docenten en leerlingen.

Eerste prijs

De eerste prijs is gewonnen door het Markland College uit Oudenbosch. De mediatheek is sfeervol met een klassieke inrichting en is gevuld met door leerlingen vervaardigde kunstwerken. Ook was de jury onder de indruk van de ruime collectie boeken en de speciale selectie voor leerlingen met dyslexie. De eerste prijs bestaat uit een boekenpakket ter waarde van € 1000,-, dat is aangeboden door Blz. Boekhandels. Dit pakket omvat naast een vrije keuze van titels de elf Leestips van de Jonge Jury 2020, de tien nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren en ook de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2020.

Tweede en derde prijs

Het Alfa College uit Groningen wint de tweede prijs van € 750,-, en zij zullen dit bedrag inzetten ter verbetering van de mediatheek. Deze prijs is beschikbaar gesteld door Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs (BMO). De jury vindt dat de mediatheek goed rekening houdt met de behoeftes van de leerlingen en ziet dat er grote ambitie aanwezig is om de leesomgeving nog beter te maken.

Het Johannes Fontanus College uit Barneveld wint de derde prijs, die bestaat uit een interieuradvies van InVorm Architecten ter waarde van € 500,-. Deze mediatheek werkt nauw samen met de secties, stimuleert het leengedrag van de leerlingen en is stevig verankerd in de school.

Markland Nationale Mediatheek Trofee Jury

Uiteindeliijk waren er 29 inzendingen. Hierdoor stond de jury voor een lastige keuze om een winnaar te kiezen. De jury bestond uit Rob Bonneur (eigenaar/architect bij InVorm Architecten), Joke Boonstra (mediathecaris bij CSG Augustinus, vice-voorzitter van de BMO) en ook Renée van Randwijk (medewerker evenementen bij Bibliotheek Rotterdam). Verder staan alle bevindingen van de jury in het juryrapport.

Mediathecaris van het Jaar

Dus om de aandacht te richten op het belangrijke werk van de mediathecaris, zal er met de verkiezing van de Mediathecaris van het Jaar erkenning gegeven worden aan de drijvende kracht achter de mediatheek. Leerlingen, docenten, collega’s en andere gebruikers van de mediatheken in Nederland konden dus hun mediathecaris nomineren voor deze titel. Mediathecaris Henk Pater van het Van Lodenstein College uit Amersfoort ontving uiteindelijk de meeste stemmen en wint een literair uitje naar keuze.

Deel deze pagina:

Nieuws