Het programma bestaat uit drie lessen, waarvoor u speciaal ontwikkeld lesmateriaal en een begeleidende handleiding ontvangt. Ook is voor iedere deelnemende leerling het boek ‘Schuldig’ beschikbaar. Deelname is gratis, net als het boek dat elke leerling ontvangt. De school betaalt alleen de verzendkosten van deze boeken.

LeesWaar is bedoeld voor docenten Nederlands en Burgerschap van brugklassen op scholen in het hele land.

U kunt het programma starten in de periode van 14 februari t/m 30 april 2022. Vanwege de vele aanmeldingen die wij hebben ontvangen is de aanmelding voor LeesWaar 2022 gesloten.

Transmediaal karakter 

Het boek Schuldig – geschreven door ghostwriter Caja Cazemier en de vlogdetective ‘Jennifer stript’ staan binnen LeesWaar centraal. Hoofdrolspeler Jennifer vlogt over haar verhaal op het YouTubekanaal ‘Jennifer de Vries: Jenifer stript’, gemaakt door Omrop Fryslân. Het boek en de vlogs zijn los van elkaar te volgen, maar samen vertellen zij het hele verhaal!

‘Schuldig’

Schuldig vertelt het verhaal van Dipika. Zij woont op het platteland van Tamil Nadu, in Zuid-India. Als meisje van 16 jaar moet zij al werken in de kledingindustrie, waar misbruik wordt gemaakt van haar en de andere vrouwen die in de fabriek werken. Jennifer de Vries, shoplogger (vlogster over mode en kleren), wordt gehackt door Dipika. Jennifer vertelt dit verhaal, maar Caja Cazemier is de ghostwriter.

Bij het boek wordt (gratis) lesmateriaal aangeboden dat door docenten Nederlands in drie lessen in de klas kan worden behandeld. Meer lezen over de info van het boek? Klik dan op de button hieronder.

Meer over het boek 'Schuldig'

Vlogserie ‘Jennifer stript’

Als leerlingen het verhaal over het hacken van Jennifer en alles wat daarbij hoort willen volgen, dan kunnen zij Jennifers vlogs bekijken op haar Youtubekanaal ‘Jennifer de Vries: Jenifer stript’, gemaakt door Omrop Fryslân. Het boek en de vlogs zijn los van elkaar te volgen, maar samen vertellen zij het hele verhaal!

Via WhatsApp en sociale media kunnen jongeren vragen stellen aan de hoofdpersoon, waardoor het programma een extra dimensie krijgt en aansluit op hun belevingswereld én mediakeuzes.

Benieuwd naar de vlogserie? Bekijk hier de spannende afleveringen die al online staan. Wekelijks komt er nieuwe content bij. Of liever eerst meer lezen over de vlog? Klik dan op de link hieronder.

LeesWaar wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek.  Het is gebaseerd op het Friese project LêsNo en is ontwikkeld in samenwerking met Afûk, Fers, Cedin, Stichting Lezen en Omrop Fryslân. Het programma wordt ondersteund door Provincie Fryslân, Stichting Lezen en De Versterking.